Synkin hetki

By Juha

1024px-Clapboard.svg

Alkuperäinen nimi: Darkest Hour
Ohjaaja: Joe Wright
Pääosissa: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup, Ben Mendelsohn
Suomen ensi-ilta: 19.1.2018
Ikäraja: K-12
Kesto: 2 t 5 min
Kuva: UPI Media / Jack English
Traileri:
youtube

“Historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy II maailmansodan alkumyllerryksistä. Juuri astuttuaan pääministerin tehtäviin Winston Churchill (Oscar-ehdokas Gary Oldman) joutuu tekemään yhden elämänsä mullistavimmista ja ratkaisevimmista päätöksistä. Solmiako rauha natsi-Saksan kanssa vai taistellako kansakunnan ihanteiden, vapauden ja itsenäisyyden puolesta? Hitlerin joukot vyöryvät Länsi-Eurooppaan ja miehityksen uhka kasvaa päivä päivältä. Painolasteinaan kansa, joka ei ole valmistautunut sotaan, epäluuloinen kuningas ja oman puolueen väki, joka juonittelee häntä vastaan, Churchillin on kestettävä tuo synkin hetki, herätettävä kansakunnan taistelutahto ja yritettävä muuttaa maailmanhistorian kulkua.
~Finnkino~

Elokuva alkaa siitä hetkestä, kun Neville Chamberlainia (Ronald Pickup) painostetaan eroamaan hänen Hitlerin kanssa harrastaman myönnytyspolitiikan epäonnistuttua. Hänen tilalleen pitäisi Iso-Britanniaan löytää uusi pääministeri, joka sopisi kummallekin puolueelle. Kompromissiksi valikoituu Winston Churchill (Gary Oldman), vaikka hänkään ei kovin suurta suosiota nauti. Sen lisäksi, että sota riehuu Euroopassa ja Churchillia painostetaan neuvottelemaan rauhaa Hitlerin kanssa vastoin hänen omaa näkemystään, on brittien oma armeija Dunkirkin rannikolla natsien piirittäminä ja heidät pitäisi jotenkin onnistua hengissä tuomaan kotiin. Ei käynyt miestä kateeksi.

Darkest Hour on hieno kuvaus Iso-Britannian lähihistorian varmasti hulluimmasta ajanjaksosta (ellei brexitiä lasketa) ja kuinka kulissien takana päättäjät joutuivat tekemään vaikeita valintoja ja vastaamaan niiden seurauksista. Maailma voisi olla tällä hetkellä hyvin erinäköinen paikka, jos Britannian johdossa olisi ollut joku muu kuin Churchill.

Nyt pitää antaa Gary Oldmanille se Oscar pysti, jonka hän olisi ansainnut jo vuosia vuosia sitten!

erinomainen

Aina eturivissä arvio: PARASTA IKINÄ!