Mimmi-lehmän ja Variksen joulu

By Juha

KESKI-UUDENMAAN TEATTERI

Alkuperäisteksti: Jujja & Tomas Wieslander
Käsikirjoitus ja dramatisointi:  Elina Varjomäki
Ohjaus:
  Kalle Tahkolahti
Koreografiat: Elina Varjomäki, Jari Vainionkukka
Musiikki: Jussi Hongisto
Laulujen sanat: Jussi Hongisto, Elina Varjomäki
Pukusuunnittelu: Aino Simola
Ompelija: Pauliina Sutinen
Graafinen suunnittelu: Kalle Tahkolahti
Rooleissa: Elina Varjomäki, Jari Vainionkukka
Kuva:  Olli Tamminen
Ensi-ilta: 16.11.2019
Kesto: n. 45 min (ei väliaikaa)

www.kut.fi
Teoksen esittely

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos KUT!

Aina eturivissä kävi viisivuotiaan asiantuntija-jäsenen Jeren kanssa katsomassa Keski-Uudenmaan teatterin uuden musiikin ja hassuttelun täyttämän sydämellisen esityksen Mimmi-lehmän ja variksen joulu.

Varista harmittaa taas. Talvella on kylmää ja pimeää. Mimmi-lehmä sen sijaan on päättänyt ottaa talvesta kaiken irti ja opetella uusia asioita, muun muassa luistelemaan. Taidon oppiminen ei ymmärrettävistä syistä ole Mimmille kovin helppoa, mutta päättäväisyydellään hän on valmis voittamaan kaikki vastoinkäymiset. Kun Varis lentää lehahtaa Mimmin luo lämmittelemään, hän kauhukseen huomaa joulun olevan jo ihan ovella. Varikselle tulee hirmuinen kiire hankkia ja paketoida lahjat, itselleen. Sillä hän ei ole koskaan saanut lahjoja muilta kuin itseltään. Tänä vuonna Mimmi kuitenkin on päättänyt yllättää Variksen ja järjestää joulujuhlat.

Esitys sisälsi kaikki elementit, mitä joulun odotuksen käynnistäminen vaatii. Tarina oli positiivinen, hyväntuulinen ja opettavainen. Jari Vainionkukka Variksena ja varsinkin Elina Varjomäki Mimmi-lehmänä selvisivät rooleistaan erinomaisesti. Mimmin ja Variksen erilaiset luonteet tuotiin esiin juuri niin kuin kirjoissakin, joihin esitys perustuu. Mimmi oli ihanan herkkä ja lämmin ja hauska hahmo. Ja hänen luistelukohtauksensa oli hyvin toteutettu. Variksen törmäily kypärä päässä nauratti niin lapsia kuin lapsenmielisiäkin.

Melko yksinkertainen lavastus täytti tehtävänsä ja oli sopivan jouluinen. Näyttämölle oli rakennettu myös hieno variksenpesä, jonka käyttö tosin jäi hyvin vähäiseksi. Puvustus (Aino Simola, Pauliina Sutinen) oli toimiva ja laulut olivat hauskoja. Musiikkia (Jussi Hongisto) oli sijoitettu sopivasti esitykseen. Näytelmän kesto oli myös sopiva, jotta pienimmätkin lapset jaksoivat sen katsoa.

Jos jotain esitystä jäi puuttumaan, niin kommunikaatio esiintyjien ja lasten välillä jäi hyvin vähäiseksi. Vaikka esitys olisi tarjonnut useita herkullisia kohtia pyytää lapsilta apua tai kysellä asioita, sitä ei tapahtunut. Esimerkiksi muuten kivasti toteutettu joulukalenterin luukkujen avaaminen olisi voinut pitää lapsia paremmin otteessaan, jos heitä olisi pyydetty kertomaan mitä numeroita luukuissa on. Ehkäpä esityksen paras hetki oli se, kun Varis lennähti yleisön joukkoon tutkimaan yleisöltä löytyviä eväspusseja ja muita tavaroita.

Mutta mitä minä tässä omiani höpisen. Mitä esityksestä piti asiantuntija-jäsenemme Jere? Nuoresta iästään huolimatta hänkin on jo kokenut teatterikävijä ja nähnyt Mimmi-lehmän ja Variksenkin erilaisia seikkailuja. Ensinnäkin hänen mielenkiintonsa säilyi hyvin koko näytelmän ajan eikä se kuulemma ollut liian jännittävä. Joillekin lapsille esitys tuntui kuitenkin olevan sen verran jännä ettei ihan itkuittakaan kaikki selvinneet. Mutta se saattoi johtua enemmän uuden tilanteen yleisestä jännittävyydestä kuin itse esityksen pelottavuudesta. Kotimatkalla jutellessamme Jere totesi, että hän haluaisi katsoa näytelmän vielä uudelleen. Se lienee paras arvostelu näytelmästä – suosittelemme siis lämpimästi! Arviota kysyessäni nousi molemmat peukut, joten sillä mennään.

Aina eturivissä arvio:
VALLAN MAINIO