Exän uus ja vanha

By Juha

Cinema-Theatre-Mask-icon

KESKI-UUDENMAAN TEATTERI

Käsikirjoitus ja ohjaus: Minna Koskela
Puvustus:
Sinikka Zannoni
Lavastus: 
Mikko Rantanen
Graafinen suunnittelu:
Kalle Tahkolahti
Rooleissa:
Anu Sinisalo, Leena Uotila, Inka Kallén, Anna-Leena Sipilä ja Seppo Halttunen
Kuva:
Sami Lamberg
Ensi-ilta: 9.2.2018
Traileri:
youtube
www.kut.fi

“KUT ylpeänä esittää  Minna Koskelan kotimaisen kantaesityksen Exän uus ja vanha, jossa  lauteille heitetään nykyaikaisen uusperhe-elämän koko kirjo – painajainen vai mahdollisuus?
Siinä, että nelikymppiset Terhi ja Jari, ovat eronneet jo puoli vuotta sitten, ei liene mitään ihmeellistä. Välitkin on saatu kutakuinkin kuntoon, vaikka halu välien kunnossapitoon on kummallakin omansa. Terhi kokkaa vielä Jarin herkkuja keittiössään, vaikka Jari on tuomassa kyläilemään uuden tyttöystävänsä..

Kutkuttavassa tilanteessa soppaa hämmentää Hille, Terhin ystävätär, jolla hänelläkin on sanottavansa Jarille.
Kuka määrittää kaapin paikan, kuka hoitaa kenenkin lapsia, kenet luulot otetaan pois ja kuka kilpailee kenenkin kanssa? Yhtä kaikki, 
”Ihminen on aina enemmän tai vähemmän sekaisin.”

~Keski-Uudenmaan Teatteri~

 

Mikään ei ole hauskempaa kuin avioero. Tätä mieltä on ainakin käsikirjoittaja Minna Koskela, eikä täysin väärässä olekaan. Exän uus ja vanha kertoo siitä eron jälkeisestä hetkestä, kun ex-puoliso on löytänyt uuden kumppanin ja hänet olisi tarkoitus kohdata näennäisen aikuismaisesti ja sivistyneesti. Kaikki ei arvatenkaan mene aivan kuten on suunniteltu tai ole sitä miltä näyttää.

Koskelan kynästä on lähtenyt parisuhteesta ja erosta useita teräviä huomioita, joita näyttelijät herättävät taidokkaasti henkiin lavalla. Vaikka tapahtumakokonaisuus lähentelee absurdiutta, niin sen sisältä moni löytänee tilanteita/hahmoja/tunteita joihin voi samaistua omassakin elämässä. Kun näin vaivihkaa, mutta tunnistettavasti, tuodaan esiin todellisuudenkin hölmöys, niin sille ei voi olla nauramatta. Tai vaikka mitään kosketuspintaa omaan elämään ei näytelmästä löytäisikään, huumori toimii silti varmasti.

Anu Sinisalo eronneena perheenäitinä luo varsinkin ensimmäisellä puoliajalla muutamia aivan hulvattomia hetkiä. Seppo Halttunen hänen ex-miehenään on suomalainen perusjörrikkä, jollaisia kaikki varmaan tuntee. Vähän jäi kyllä mietityttämään mitä tämä pari on alunperin toisissaan nähneet, mutta Halttusen roolihahmossa vaikuttaa olevan jotain selittämätöntä eläimellistä vetovoimaa. Leena Uotila oli aivan ihastuttava rempseä vanhempi rouvashenkilö ja Inka Kallén, valitettavan pienessä roolissa, aikuisuuden kynnyksellä oleva teini. Suosikikseni kuitenkin nousi Anna-Leena Sipilän esittämä, tilanteeseen henkiseksi tueksi kutsuttu, paras ystävä, joka heittää lopulta omaa lusikkaansa soppaan ehkä enemmän kuin oli tilattu.

Exän uus ja vanha on mukavan kevyt ja viihdyttävä näytelmä, jonka parissa voi vaikka unohtaa yhdeksi illaksi oman parisuhteen mahdolliset ongelmat. Tai nähdä ne uudessa valossa.

Selvä juttu ja vähän viiniä.

 

arvostelu_hyva

Aina eturivissä arvio: HYVÄÄ VIIHDYKETTÄ