Molly’s Game

By Juha

1024px-Clapboard.svg

Alkuperäinen nimi: Molly’s Game
Ohjaaja: Aaron Sorkin
Pääosissa: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Jeremy Strong, Chris O’Dowd
Suomen ensi-ilta: 26.1.2018
Ikäraja: K-12
Kesto: 2 t 20 min
Traileri:
youtube

“Tositapahtumiin perustuva Molly’s Game kertoo Molly Bloomin uskomattoman elämäntarinan: noususta maailman ylellisimpien pokeripelien järjestäjäksi, ja lopulta tuhosta rahanpesukohun runtelemana.

Molly Bloom (Jessica Chastain) on olympiatason syöksylaskija, jonka ura katkeaa loukkaantumiseen. Etsiessään elämälleen uutta suuntaa hän päätyy mukaan pokerikuvioihin: järjestämään yksityisiä peli-iltoja, joissa julkkikset lyövät korttia isoista rahoista suljettujen ovien takana. Sinnikkyydellä ja nokkeluudella Molly onnistuu rakentamaan peleistään kokonaisen bisnesimperiumin: Hollywood-tähdet, huippu-urheilijat ja yritysjohtajat voittavat ja häviävät hänen pelipöydissään suunnattomia summia. Bloom ehti pyörittää kovien panosten pelejä vuosikymmenen ajan ennen kuin FBI pääsee hänen kannoilleen suuren kohun saattelemana.

Mollyn roolissa nähdään Jessica Chastain (Yksin Marsissa, Zero Dark Thirty) ja hänen ainoana liittolaisenaan, puolustusasianajaja Charlie Jaffeyn roolissa Idris Elba (Luther). Sivuosissa nähdään mm. Kevin Costner ja Michael Cera. Elokuva on käsikirjoittaja Aaron Sorkinin (mm. Social Network, Steve Jobs) esikoisohjaus ja perustuu hänen omaan käsikirjoitukseensa sekä Molly Bloomin omaelämäkertaan.

~Finnkino~

 

Aaron Sorkin on ehkä paras henkilö tässä maailmassa käsikirjoittamaan dialogia ja pelkkään puheeseen perustuvia kohtauksia niin että ne pysyvät intensiivisinä. Tästä paras esimerkki on ehkä West Wing tv-sarja. Samaa linjaa hän jatkaa myös tositapahtumiin perustuvassa Molly’s Gamessa. Elokuva perustuu lähes kokonaan Molly Bloomin (Jessica Chastain) keskusteluihin tai monologeihin, joilla hän kertojan roolissa selvittää tapahtumia. Toisin kuin Loving Vincentissä Molly’s Gamen teksti jaksaa pitää paremmin mielenkiintoa yllä.

Sorkin yrittää luoda Mollysta “all american hero” tyylistä hahmoa, joka elämän vastoinkäymisistä ja vaikeasta isäsuhteesta huolimatta vain omalla älykkyydellään ja yritteliäisyydellään nousee huipulle. Jotenkin en itse vain jaksa uskoa, että tie rikkauksiin pokeripelejä pyörittämällä olisi ollut ihan noin puhtoinen kuin annetaan ymmärtää. Hän on ollut aivan liian älykäs ollakseen ymmärtämättä esimerkiksi Venäjän mafian kytkökset. Tosin on varmaan ollut myös riittävän älykäs ollakseen sotkeutumatta asioihin liikaa. Elokuvassa ei pengota turhan syvältä myöskään Hollywoodin likapyykkiä. Kirjassa, johon elokuva perustuu, ilmeisesti annetaan selkeämmin ymmärtää ketkä tähdet pöydissä ovat pyörineet. Elokuvassa pääpeluriin viitataan vain nimellä Pelaaja X (Michael Cera).

Jessica Chastain on roolissaan uskottava. Idris Elba hänen asianajajanaan luo hyvän vastaparin nasevaan sanailuun. Elokuvan visuaalisuus toimii ja kerronta on jouhevaa. Kaikki osaset ovat periaatteessa kohdillaan, mutta tarina vain ei sytyttänyt minua ja sen vuoksi elokuva jätti vähän kylmäksi

Aaron Sorkin on voittanut käsikirjoittajana useamman Golden Globen ja yhden Oscarin. Hän on Oscar-ehdokkaana myös Molly’s Gamen käsikirjoituksesta. Nyt hän istui urallaan ensimmäisen kerran ohjaajan tuolille, eikä mitenkään huono debyytti ollutkaan. Odotan mielenkiinnolla hänen seuraavia projektejaan.

arvostelu_hyva

Aina eturivissä arvio: HYVÄÄ VIIHDYKETTÄ