Loving Vincent

By Juha

1024px-Clapboard.svg

Alkuperäinen nimi: Loving Vincent
Ohjaaja:  Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Pääosissa: Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Aidan Turner, Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd
Suomen ensi-ilta: 20.10.2017
Ikäraja: K-12
Kesto: 1 t 35 min
Traileri:
youtube

27. heinäkuuta, 1890. Loukkaantunut hahmo kompuroi alamäkeen iltahämärässä, pienessä Auversin kaupungissa. Hänellä ei ollut mitään mukanaan; hänen kätensä puristivat tuoretta, vuotavaa ampumahaavaa.

Mies oli Vincent van Gogh, silloin tuntematon maalari, nyt maailman kuuluisin taiteilija.

Hänen traagista kuolemaansa ympäröivät spekulaatiot. Mysteeriksi on jäänyt, miten ja miksi hänet ammuttiin.

Loving Vincent kertoo tämän tarinan.

Vuoden odotetuimpiin tapauksiin kuuluva elokuva vangitsee ainutlaatuisesti Vincent van Goghin elämän, kuoleman ja taiteen antamalla äänen miehen yli 800 kirjeelle ja herättämällä hänen maalaustensa hahmot eloon. Yli 65 000 öljyvärimaalauksesta koostuva, maailman ensimmäinen kokonaan käsinmaalattu täyspitkä elokuva on 150 taiteilijan mykistävä taidonnäyte. Tuloksena on Oscar-palkittujen tuottajien uskomaton tarina epätoivosta, luovuudesta ja intohimosta – elokuva, jonka kaltaista et ole koskaan aiemmin kokenut.
~Finnkino~

Loving Vincent kertoo kuinka Armand Roulin (Douglas Booth) lähtee toimittamaan Vincent van Goghin viimeistä kirjettä hänen veljelleen. Tällä matkalla Roulin kiinnostuu siitä mitä van Goghille todellisuudessa tapahtui viimeisinä päivinään ja miksi hän kuoli.

Tarina tai näyttelijät eivät kuitenkaan ole tämän elokuvan tähtiä. Tähti on kuva. Näyttelijöiden suoritukset on ensin kuvattu vihreää kangasta vasten ja tämä materiaali on luovutettu taidemaalareille. Jokainen katsojalle näytettävä kuva on öljyväreillä käsin maalattu van Goghin maalaustekniikalla, joten näyttää siltä kuin hänen maalauksensa olisivat heränneet eloon. Sivistyneemmät taideihmiset voivat kisailla elokuvaa katsoessaan siitä kuinka monta van Goghin teosta elokuvasta löytävät. Minä en tunnistanut kuin ne aivan kuuluisimmat.

Elokuva on visuaalisesti  todella hypnoottisen viehättävä. Koko ajan vain ihmettelee, kuinka joku on edes keksinyt alkaa tekemään täyspitkää elokuvaa näin työläällä tavalla? Täytyy arvostaa moista rohkeutta ja lopputulosta. Toivottavasti tekijät saavat ansaitsemaansa arvostusta. Ehkä jopa, jokavuotisen Pixarin sijaan, Oscarin arvoisesti.

Itse tarina on kuitenkin vähän tylsä. Elokuva on käytännössä vain Roulinin käymiä keskusteluita eri ihmisten kanssa, eikä sukella kovin syvälle eikä anna katsojalle tarpeeksi vastauksia. En ole perehtynyt van Goghin historiaan enkä tiedä liittykö hänen kuolemaansa samanlaista mystiikkaa kuin elokuvassa.

Loving Vincent on vaikea elokuva arvostella. Sitä katsoo lumoutuneena alusta loppuun, mutta ei tarinan vuoksi.

arvostelu_hyva

Aina eturivissä arvio: HYVÄÄ VIIHDYKETTÄ